jeffsoesbe (jeffsoesbe) wrote,
jeffsoesbe
jeffsoesbe

Santa Claus and Christmas quiz

I was digging through some old computer files and found a Santa Claus quiz. Enjoy! (answers at the end, behind the cut)

Santa's Origins

1. Santa Claus traces a part of his roots to a Roman gof who brought ancient Europeans gifts to food and wine to banish the gloom of winter. Who was the Roman god?

a. Neptune
b. Saturn
c. Caesar
d. Apollo


2. Santa's direct ancestor is St. Nicholas. Although the real Nicholas remains an enigma - some even doubt that he ever existed - certain "facts" have become well-grounded in tradition. He is believed to have been an archbishop famous for his kindness and good works who lived in the third century. In what part of the world did he live?

a. Middle East
b. Southern Africa
c. Northern Europe
d. East Asia


3. His feast day is celebrated on :

a. Dec. 21
b. Dec. 24
c. Dec. 6
d. Dec 1


4. St. Nicholas is considered the patron saint of :

a. children
b. shepherds
c. travelers
d. soldiers


5. Santa's name derives from St. Nicholas. Which immigrant group first brought the saint to America?

a. Portugese
b. Irish
c. French
d. Dutch


6. Today's white-bearded, red-suited Santa emerged as a composite figure drawn from the works of artists and illustrators. In what century did Santa's image-makers work?

a. 17th
b. 18th
c. 19th
d. 20th


COUNTERPARTS EVERYWHERE

Santa has a lot of ground to cover. Other lands with different customs assign him differing looks and costumes, and other languages require other names. Match the appropriate country and name.

a. England
b. Holland
c. France
d. Russia
e. Germany
f. Belgium

7. Grandfather Frost
8. Weihnachtsmann
9. Papa Noel
10. Sinterklaas
11. Father Christmas
12. Pere Noel


13. In this country, Santa is not an old man but an old woman called "La Befana." Legend says that after she refused to show the Three Wise Men the way to Bethlehem, she set out in remorse to search for them. She still searches today, taking candy and toys to girls and boys along the way. Which country is it?

a. Mexico
b. Italy
c. Greece
d. Spain


14. In the United States, Santa Claus is sometimes called Kris Kringle. The name is traced to which immigrant group?

a. Minnesota Swedes
b. New England Puritans
c. Pennsylvania Dutch
d. Carolina Scots


LITERARY LIGHTS

With all the mail he receives every year, Santa Claus is not stranger to the written word. Some grown-ups, too, have had somethng to say about Santa and his forebears. Match the following authors with their quotes.

a. Washington Irving
b. Bret Harte
c. Clement Moore
d. Francis P. Church
e. Charles Dickens

15. "Yes, Virginia, there is a Santa Claus ... Nobody sees Santa Claus, but that is no sign that there is no Santa Claus ... Thank God he lives, and he lives forever."

16. "... bedraggled, ragged, unshaven and unshorn, wth one arm hanging helplessly at his side, Santa Claus came to Simpson's bar."

17. "... it was clothed in one simple, deep green robe or mantle, bordered with white fur ... and on its head it wore no other covering than a holly wreath set here and there with shining icicles."

18. "... and lo, the good St. Nichlas came riding over the tops of the trees in that selfsame wagon wherein he brings his yearly presents to children."

19. "He was dressed all in fur from his head to his foot, And his clothes were all tarnished with ashes and soot, A bundle of toys he had blung on his back, And he looked like a peddler just opening his pack."


HOLIDAY TRIMMINGS


20. Not counting Rudolph, who leads the way, how many reindeer pull Santa's sleigh?

a. six
b. eight
c. 10
d. 12


21. Nowadays Santa always makes an early appearance, often in a parade, on which holiday?

a. Halloween
b. Thanksgiving
c. St. Nicholas' Day
d. St. Lucia's Day


22. The Christmas tree is a custom brought to America by immigrants from :

a. Germany
b. Italy
c. Switzerland
d. Denmark


23. Only [one] traditional Christmas green comes from the Americas. It originated in Mexico. Which green is it?

a. Holly
b. Mistletoe
c. Poinsetta
d. Ivy


24. The main course at a traditional American holiday meal is :

a. Roast beef
b. Roast chicken
c. Roast pork
d. Roast turkey


25. After a busy night, Santa enjoys wassail. What is it?

a. Cake
b. Drink
c. Tobacco
d. Pudding



ANSWERS

1. b
2. a
3. c
4. a
5. d
6. c
7. d
8. e
9. f
10. b
11. a
12. c
13. b
14. c
15. d
16. b
17. e
18. a
19. c
20. b
21. b
22. a
23. c
24. d
25. b

SCORING

Give yourself one point for each correct answer.

If you scored :
0 to 8 : Poor - You'd better check your stocking on Christmas
9 to 16 : Fair - Ask Santa for his autobiography
17 to 24 : Very Good - You deserve an extra gift from Santa
All 25 correct : Excellent - Santa's helper, first class.

Tags: christmas, quiz, santa claus
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

  • 0 comments